Beton dekoracyjny w budownictwie
Jak kupic zaprojektowac i wynajac mieszkanie z zyskiem

Budownictwo i architektura : AIA 2009 COD Competition / Pierwsza nagroda Albert M. McDonald

Posted in Uncategorized  by admin
July 10th, 2018

Albert M.
McDonald, architekt współpracujący z PBC + L Architecture, podzielił się swoim zwycięskim zgłoszeniem do konkursu AIA 2009 COD, słuchając przeszłości, patrząc w przyszłość: Dom na dziś.
W konkursie szkicu poproszono uczestników o zaprojektowanie zrównoważonego domu, który zastąpiłby zburzony dom Rachel Raymond zaprojektowany przez jej siostrę, Eleanor Raymond, FAIA.
Nowy dom o powierzchni 2 500 m.
zostanie umieszczony na oryginalnej stronie z wykorzystaniem tego samego programu, co oryginał, ale będzie to współczesna interpretacja i wdrożenie zrównoważonych strategii.
Jury zauważyło, że propozycja McDonalda była – najbardziej przemyślanym i wyrafinowanym tekstem, biorąc pod uwagę historię miejsca i oryginalny Dom Raymonda.
Zgłoszenie to zawierało najlepsze zintegrowane strategie zrównoważonego rozwoju w kategoriach Living Building Challenge i zostało bardzo starannie wykonane z myślą o tej stronie.
Ten projekt stworzył poczucie miejsca i miejsca, które można wykorzystać zarówno dla wspólnych, jak i indywidualnych doświadczeń.
Więcej o zwycięskiej propozycji po przerwie.
.
Cześć, czerpana z odpowiedzi na historię, jak również z aktualnej sytuacji oryginalnej strony Raymonda z oryginalnym domem jako inspirującym punktem wyjścia.
wytłumaczył architekt.
Propozycja McDonalda, by przenieść nowy dom, by usiąść nieco pod górę z pierwotnego domu, zapewnia widoki miejsca, w którym kiedyś stał Raymond House.
Domowa.
Halo.
Halo.
wiecznie zielone drzewa wciąż otaczają pierwotną pustkę domu, zachowując pamięć poprzedniej struktury.
Te evergreeny oprawiają pierwotne położenie domu przez korytarz.
Drzewa.
ale także pomóc odizolować nowy dom od sąsiadów, zaszczepiając.
silniejsze poczucie prywatności dla mieszkańców ..
Umiejscowienie pozwala domowi na nawiązanie kontaktu z pierwotnym domem i relację ze środowiskiem naturalnym.
Nowa przestrzeń zewnętrzna, wraz z patio i basenem refleksyjnym, została zaprojektowana w kręgu evergreenów, gdzie znajdowało się oryginalne patio.
Ta nowa przestrzeń zewnętrzna jest połączona z nowym domem altanką zbudowaną z odzyskanego cedru.
Altanka, przedłużenie systemu krążenia nowego domu, przesuwa się pod drzewami, aby fizycznie i programowo połączyć nowe ze starym.
Ucząc się z oryginalnego Raymond House, który składał się z dwóch nakładających się funkcji programowych w kształcie litery L, nowa propozycja oferuje podobną organizację przestrzeni.
W nowym wniosku pozioma rura przestrzeni jest równomiernie rozcięta na dwa kształty L i określa przeważające przestrzenie publiczne i prywatne oraz ich odpowiednie przestrzenie towarzyszące.
Przestrzenie w kształcie litery L przesuwają się, tworząc wizualne i fizyczne relacje między sobą i krajobrazem.
Nowe, zrównoważone systemy są wdrażane we wniosku, aby stworzyć kompleksową strategię odpowiedzialnej praktyki budowlanej, a także odpowiedzialne zużycie energii i zasobów.
Praktyki energii słonecznej, naturalna krzyżowa wentylacja, panele fotowoltaiczne, które zasilają zbiornik spustowy, a izolacyjna wartość zielonych dachów jest próbkowaniem wielu różnych systemów wykorzystywanych do stworzenia idealnego środowiska dla nowych właścicieli domów.
Wszystkie zdjęcia dzięki uprzejmości Alberta McDonalda.
[podobne: Depaletyzatory, gabloty muzealne, blachodachówki gontopodobne ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: blachodachówki gontopodobne Depaletyzatory gabloty muzealne